credits to : Choc Cheese Cake.
Tahap Kesusahan :
Tak Susah pun. Sangat digalakkan untuk orang yang first time nak cuba buat kek.
Kaedah Masakan :
Kukus
Anggaran Masa :
Penyediaan tak sampai 15 minit. Part kukus tu yang makan masa. Tahap kesabaran medium diperlukan.
Bahan:
Choc Layer:
1 cawan serbuk koko*
1 cawan gula halus*
1 cawan susu cair*
1 cawan minyak masak*
1 cawan tepung naik sendiri (saya pakai brand bluekey)
3 biji telur gred A
Cheese Layer:
250g cream cheese (saya pakai brand TATURA)
60g gula halus**
25 ml air**
25g tepung gandum**
1 biji telur (tak kesah gred ape)
Choc Layer
- Panaskan pengukus.
- Semua bahan (*) untuk choc layer ni, masukkan dalam periuk, masak kejap atas api. Kacau selalu supaya tak bergentel. Lepas dah sebati, biarkan sejuk kejap.
- Masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit, kacau sebati.. (pakai whisk je)
- Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sampai sebati.
- Next, griskan loyang dengan marjerin (supaya kek tak melekat and senang nak keluarkan bila dah masak). Tuang separuh choc tadi ke dalam loyang. Kadar ketebalan ikut suka hati. Kukuskan.
Cheese Layer
- Cream cheese, gula, tepung gandum dan air dipukul bersama sehingga sebati.
- Bila dah sebati, masukkan telur yang sebiji tadi. Pukul lagi.
- Siap dah cheese layer.
- Tuang cheese layer ni ke dalam loyang, lepas first layer (choc tadi tu) dah masak. Tuang semua.
- Lepas cheese ni dah masak (pejal/keras), boleh tuangkan pulak lebihan choc tadi.
- Maka dengan ini, siaplah CHOCOLATE CHEESE CAKE yang sedap ni.
Bukti Hasil Kerja |
soalan yang saya selalu dapat bila ada orang mintak resepi kek sedap ni:
"kalau pakai telur gred B/C/D/E, nak pakai berapa bijik?"Maka dengan ini, saya pun mengisytiharkan:
- Gred A dan B = 3 biji
- Gred C dan D = 4 biji
- Gred E = 5 biji
- Bila bagi kawan-kawan rasa, dorang cakap rasa kek ni macam WHITE-DARK CHOCOLATE CHEESE SECRET RECIPE
- lepas kek dah sejuk, untuk keluarkan kek, hentakkan dulu beberapa kali supaya kek tu tak melekat dekat loyang (tadikan dah sapu marjerin)
- berganda-ganda sedapnya kalau makan kek ni lepas dia bersemadi dalam peti ais. (sejukkan dalam peti ais dalam 1-2 jam pun ok!)
Terima Kasih kepada tuan empunya resepi. *applause*
No comments:
Post a Comment