Monday 8 April 2013

Kek Batik Simple (Serius Simple!)


Tahap Kesusahan :
Terlalu senang!

Kaedah Masakan :
Atas api dan masuk peti ais

Anggaran Masa :
Dalam 10 minit pun boleh siap

Bahan:
Biskut Marie 2 bungkus (tak kisah flavour ape)
Milo (satu paket kecil)
Buttercup (sebuku)
Susu Pekat
Air

Cara Kerja:

  1. Cairkan butter dalam kuali. Masak atas api. Rajin-rajin kacau OK!
  2. Bila butter dah cair sepenuhnya, masukkan milo yang dah dibancuh dengan air. Air boleh letak ikut suka nak banyak mana. Kalau nak kek batik tu ,macam basah sikit (moisture) lebihkan air. Jangan sikit sangat, nanti tak cukup nak dimandikan dekat biskut marie. Macam kedekut pulak rasa. *peace* Pastikan tangan anda tak pernah berhenti mengacau bancuhan tu (kacau sentiasa)
  3. Kemudian, tuang susu pekat. Ikut citarasa nak banyak mana. Nak manis, letak lebih. Kalau tak, secukup rasa je. Sambil tuang sambil kacau tau! Sebab kita nak 'mereka' tu betul-betul mesra~!
  4. Lastly, masukkan biskut marie yang dah dipatah-patahkan (bukan dihancurkan tau!). Gaul bagi rata dengan bancuhan kita tadi. Jangan masak lama sangat, nanti lembik tak sedap. Agak-agak dah sebati, semua biskut marie tu dah bersalut, boleh lah tutup api.
  5. Transfer kan hasil kerja anda tadi dalam bekas/tupperware/loyang. Kalau nak senang keluarkan kek ni, lapik dengan plastik (plastik bungkus nasi lemak). Lepas dah isi dalam bekas, tekan-tekankan dia biar padat.
  6. Seterusnya, masukkan dalam peti ais dan biarkan sejuk. Sekejap je. Lepas sejam dua dah boleh makan dah.

Nota Kaki:

  1. Bancuh milo dengan air sebab kita nak mudahkan dia bergentel dengan butter. Kalau main masuk je milo lepas butter dah cair, mereka takkan sebati (ni kisah benar, dari pengalaman sendiri). Tak percaya?! Cuba Try Test Tengok~! =P
  2. Kalau rasa 2 paket biskut marie tu macam banyak sangat, boleh kurangkan semua jadi separuh. Yang ni portion untuk sebuku buttercup. TAPI, percayalah! kalau cutdown semua jadik separuh, takkan cukup punya. Sedap kot! =)

See, serious simple kan?! Bahan tak banyak, nak buat pun sekejap, perut pun kenyang.

Anyway, selamat merasa!
(n.n)v 

No comments:

Post a Comment